Az első részben ismertettük (a cikk itt olvasható) az UPM Raflatac hűtött italokra specializálódott címkepapírjait. Most pedig azt szeretnénk bemutatni, hogy ezeknek a címkéknek, milyen tesztelési mechanizmusai léteznek.
Az iparban nincs standard protokoll az egyes hűtési megoldások vizsgálatához címkeanyagok esetén. Az UPM Raflatac viszont kidolgozott egy olyan módszert, amely – amennyire csak lehet – reprodukálja a valós hőmérsékleti körülményeket. Az eredmények mindeddig megbízható visszajelzéseket adtak a címkék tényleges használatát és teljesítményét illetően.
Hűtős tárolás – teszt metódus
1. A borosüvegeket puha, szöszmentes ruhával töröljük tisztára és hideg vízzel töltsük fel.
2. A címkéket kézzel helyezzük a palackra, ezzel biztosítva hogy a ragasztó 100% -ban érintkezzen az üveg felületével.
3. A címkéket 24 órán át hagyjuk 23 °C-on és 50% relatív páratartalom mellett.
4. A palackokat ezután tegyük hűtőbe és ott tároljuk 1 teljes hétig, kitéve a hőmérsékleti és páratartalmi ingadozásoknak.
A teszten azok a címkék járnak sikerrel, amelyeken nem jelentkeznek ráncok, gyűrődések vagy buborékok.
Jeges vödör – teszt metódus
1. A borosüvegeket puha, szöszmentes ruhával töröljük tisztára és hideg vízzel töltsük fel.
2. A címkéket kézzel helyezzük a palackra, ezzel biztosítva hogy a ragasztó 100% -ban érintkezzen az üveg felületével.
3. A címkéket 24 órán át hagyjuk 23 °C-on és 50% relatív páratartalom mellett.
4. A palackokat helyezzük hideg vizes fürdőbe.
5. Ellenőrizzük őket 1 órás időközönként, legfeljebb 4 órán keresztül.
6. A címkén lévő képet 4 órás vízmerítés után rögzítsük.
A teszten azok a címkék járnak sikerrel, amelyeken nem jelentkeznek buborékok és még mindig komoly erőfeszítésbe kerülne őket eltávolítani.
Hogyan címkézz? Mutatjuk az International Technical Centre for Bottling and related Packaging (CETIE) által készített, mindenre kiterjedő, részletes leírásban.