Légli Géza a Kislaki címkékről mesélt

Légli Géza a Kislaki címkékről mesélt

Varga Nyomda

Légli Gézával, már több mint 10 éves nyomdánk munkakapcsolata. Géza a Kislaki márkáról és a címkék átalakulásokról mesélt.

15 éve dolgozunk a Varga Nyomdával, egy egri borkóstolón találkoztam anno Zolival. Amikor elkezdtem borral foglalkozni, és címkékre lett szükségem, egyből adta magát a dolog, hiszen a személyes jó kapcsolat ekkor már megvolt. A távolság sem volt akadály, nem is kerestem más alternatívákat. Kevés beszállítóval dolgozom, ugyanattól vesszük a címkét, a dobozt és az üveget is, már a kezdetektől.

Címketervezéskor nagyon fontosak számomra a tökéletes részletek, hiszen a fogyasztó ezzel találkozik először. A termék palackba kerül és a belsejét vizuálisan meg kell tudni jeleníteni, erre a címke a felület. Ezen a kis helyen kell a lehető legtöbb információt átadni és rengeteg feltételnek kell megfelelni. Vallom, hogy a címkéknek az esztétikán túl a funkcionális szerepe a legnagyobb.
15 év alatt sok minden történt a trendekben, a borokkal, és ezzel a címkéinken is. Folyamatosan reagálunk a változásokra, mind technológiában, mind arculatban. Nem hiszek az úgynevezett „önmegvalósító” címkékben. A címke számomra elsősorban tájékoztató felület, persze emellett legyen esztétikus, mert azzal is kommunikálunk, ha valami elegáns.
A borászatban többnyire én foglalkozom mindennel, mondhatni a Kislaki egy emberes dolog, az én kezemben fut össze minden. Arculati kérdésben viszont többek véleményét szeretem tudni, és ki is kérem.
Van egy logónk, egy imázsunk, és örülök, hogy látszik a fejlődés. A Varga Nyomdával már az évek alatt kialakult egy flottul működő munkakapcsolat. Van hogy elutazom Egerbe, ha meg kell beszélnünk új irányokat, vagy elhozok sürgős határidejű címkéket, de alapvetően mind a rendelési mind a kiszállítási metódusok bejáratottak, gördülékenyek.
Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, mindig megkapom a szükséges szakmai támogatást, és örömmel látom a folyamatos nyomdatechnológiai fejlődést. Nálunk nagy mérföldkő volt a papír változása, itt kellett frissíteni új funkciókkal. Nagyon fontos, hogy egy jégbe hűtött rozé címkéje állja az „elemeket”, de szerencsére megtaláltuk a legjobban tapadó alapanyagot hozzá a nyomda szakembereivel.
Amikor öntapadó tekercses címkére váltottunk, a Varga Nyomdán keresztül, a kollégák segítségével szereztük be a multipakkos kézi címkéző gépünket, hogy mi magunk tudjuk felhelyezni címkéinket a palackokra. Ezt a technikát már azóta meghagytuk talonba, mert címkéző gépre váltottunk ezen a fronton. Még egy jelentős változás, hogy az első és hátsó címkézést lecseréltük csak egy címkére. Ez a felhelyezés szempontjából sokkal optimálisabb. Van, amikor hatékonyságot növelünk egy innovációval és ez épp egy ilyen eset volt.

Ha járom a világot, természetesen megnézem a borok címkéit. Nagyon érdekel, hogyan képzelik el ezt a dolgot a különböző borvidékeken, de én soha nem választok bort címke alapján. Ezt félre tudom tenni, és tisztában vagyok vele, hogy van egy réteg, aki így tesz és őket is meg kell tudni fogni, ki kell szolgálni. Én nem vagyok ennek a híve, de mindenképpen figyelem a trendeket.
A 15 év alatt rengeteget fejlődtünk és csiszoltunk a boraink minőségén, így ezzel párhuzamosan látszik a metamorfózis a Kislaki külsőben is. Elégedett vagyok a saját képemmel, boraimmal, de eljutottam oda, hogy rendet kell tenni. Az alap koncepció, hogy az értékeket tartsam és nem szabad hagyni, hogy ezek áldozatul essenek a szelektálásnak. Szóval kategóriák alkotása a következő feladatom, racionalizálni a portfóliót.

Örülök, mert mostanában nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, elegánsak, minimalisták, nem hivalkodóak a címkék, így ebbe az irányba szeretnék tovább haladni. Számomra fontos, hogy az információn túl, a külcsín és a belbecs passzoljon. Hihetetlenül ellentmondásos, amikor más stílusú egy címke, mint amit a palackban talál a fogyasztó, amikor azt a pohárba tölti.

offset_4 offset_3

offset_4 offset_3