Az UV lakkozás lehetőségei

Az UV lakkozás lehetőségei

Varga Nyomda

Az UV lakkozásnak alapvetően két funkciója van: védelmi és esztétikai funkció.

Az alap lakkok kategóriájába a fényes és a matt lakkot soroljuk. Ezeket elsősorban védelmi funkciójuk miatt alkalmazzuk, mert vastag réteget tudunk velük felvinni, ami jelentősen növeli a végtermékek dörzs-állóságát. Ha pedig a papírválasztás is megfelelő, akkor nedvesség és páratartalom esetén is hatékonyak. Ezek a lakkok jellemzően a nem-nedvszívó papírokon működnek látványosan, azaz a sima felületű papírokon, amikor az alapanyag struktúrája nem kerekedik felül a lakkozás hatásán. Amennyiben a papíron nem törik meg a fény, nagyon szépen látszik a lakk effektus vagy a fényes és matt összjáték. Ilyen címkéket láthatunk a Gere Solus korábbi változatain vagy a Titi Egri Csillag borokon.

offset_4 offset_3

A nyomdában lehetőség van formalakkozásra is. Ilyenkor nem teljes felületet lakkozunk, hanem ábrákat és szövegeket emelünk ki. Fényes és matt lakk kombinációjával hangsúlyozhatjuk a grafikát a kétféle lakk eltérő csillogását.

A következő lépcsőfok, – tulajdonképpen egy átmenet az alaplakkozás és a dombor szitalakkozás között – az effekt lakkozás. Ezt a technológiát flexo géppel végezzük, egy speciális klisé és nyomóhenger segítségével. Ezzel már majdnem elérjük azt a hatást, mint amit a szitalakkozás eredményez, ugyanakkor még elegendő a flexo technológiát alkalmaznunk hozzá. Ezzel a megoldással találkozhatunk pl. Hilltop Pinot Grigio vagy Szövényi Áron címkéin.

offset_4 offset_3

A harmadik szint – az esztétikailag sokkal látványosabb – szitalakkozás, amit pl. a St.Andrea vagy Grand Tokaj néhány címkéjénél is alkalmazunk. A szitalakk nyomás egy olyan technológia, aminek sajátos nyomdagépe és szerszám igénye van. Ezzel nagyon exkluzív dombor lakkot tudunk készíteni, ami extra fényességet kölcsönöz a címkének és nem tapad vissza az üvegre, mint a hagyományos domborítás.

offset_4 offset_3

Érdemes még az irriodin lakkozásról is említést tenni, ahol különböző színű pigmenteket keverünk a lakkba, amivel olyan metálos csillogást tudunk létrehozni, mint amilyen az autók fényezése.

offset_4 offset_3